25 Eylül 2009 Cuma

İvme Dergisi ve ÇHD İstanbul Şubesi Küçük Armutlu'da Yıkımlarla İlgili Halk Toplantısı Yaptı

Küçükarmutlu Cemevi'nde yıkımlara karşı halk toplantısının ikincisi 16 ağustos 2009 Pazar günü yapıldı.

Küçükarmutlu Cemevi bahçesinde saat 21.00'de başlayan toplantıda ilk olarak Baltalimanı Mahallesi Muhtarı Ali Haydar Aslan konuştu.

Aslan'ın toplantının neden yapıldığını anlatmasının ardından avukat Oya Aslan barınma hakkını anlattı. Sulukule ve Mamak örnekleriyle insanların nasıl kandırılarak, mağdur edildiklerini aktardı.

"Bir an önce buradaki sesin yükselmesi burda finans merkezi kurulmasını engeller. Bu süreçte bir araya gelinir ve biz tapumuzu istiyoruz şeklinde bunun arkasından gidilirse yasal olarak burası size verilir." diyerek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra söz alan İvme dergisi yayın kurulu üyesi mühendis Gülcan Kırca kentsel dönüşüm üzerine bilgi vererek, "insanı temel alan projeler geliştirilmeli. Kendi yaşam alanını var etmiş yerlerin yaşamlarını iyileştirmeyi temel alan projeler olmalı. Biz bu yüzden kentsel dönüşüme karşıyız." dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Avukat Ayşe Gonca Yumak ise, toplantı öncesi Küçükarmutlu mahallesini gezdiğini anlatarak, "burası çok güzel bir mahalle, çok sıcak ilişkiler var. Bunları kaybetmeyin. TOKİ'yle, belediyeyle masaya oturmayın. Burada sizinle değerlenen bir yaşantı var. Sizinle anlam kazanan bir hayat var. Çok güzel bir alan burası. Burayı bize hak görmüyorlar belki. Eğer burada bir dönüşüm olacaksa bu halkın çıkarları, burada yaşayan halkın ihtiyaçları baz alınarak yapılan bir dönüşüm olmalı. Ama yapılacak olan dönüşüm sermayenin çıkarları doğrultusunda yapılmak isteniyor" şeklinde konuştu.

Yumak'ın ardından konuşan Avukat Barkın Timtik ise direnme hakkını anlatarak, "Bizim en temel hakkımız direnme hakkı. Bizim çok çeşitli haklarımız var. Sağlıklı konutlarda Barınma hakkı, dilekçe verme hakkı, özel hayatımızı gizlice yaşama hakkımız var.

Bu haklarımızı eğer devlet ihlal ederse, bu ülkenin egemenleri, zenginleri ihlal ederse biz bu haklarımızı neyle koruyacağız? Direnme hakkımızla koruyacağız. Direnmek en temel insan hakkıdır.

Bu ülkenin iktidarlarının ne dediğinin çok önemi yok. Biz ne istiyoruz? Biz insanız, biz halkız ve bizim haklarımız var. Biz haklarımızı istiyoruz. Biz haklarımızı koruyacağız. Direnme hakkımızla koruyacağız. Yasalar sizi korkutmasın. Biz meşruluğumuzdan aldığımız güçle direneceğiz.

Bu alanlarını bu ülkenin zenginlerine, siyasal iktidarlarına peşkeş çekmeyeceğiz. Ben bir avukatım, hukukçuyum ama yasaları yapanların insanlar olduğunu biliyorum. Onlar kendi çıkarlarına göre yaparlar yasaları.

Biz halkız. Bizim çıkarlarımız onlarınkinden farklı. Burayı yıkamayacaklar. Buna inanıyorum," dedi.

Barkın Timtik'in konuşması alkışlarla karşılandı. İvme dergisi yayın kurulu üyesi ve TMMOB il koordinasyon kurulu kent çalışma grubunun üyesi olan mühendis Tigin Öztürk'ün krizle beraber konut piyasasının daralmasıyla yıkımların ötelendiğini ancak, İstanbul'un Kültür Başkenti projesiyle beraber bu yıkımların olacağını anlatan konuşmasından sonra, PSKD Sarıyer Şubesi Boğaziçi Cemevi yöneticisi ve Küçük Armutlu yıkım komisyonu üyesi Zeynep Yıldırım yıkımlara karşı komisyonlar oluşturmak gerektiğini ve bunda sorumluluk almak gerektiğini söyledi.

Son olarak konuşulanları toparlayan Çağdaş Hukukçular Derneği başkanı avukat Taylan Tanay "sizlerin gücü örgütlülüğünüzdür. Örgütlü hareket ederseniz evlerinizi yıkamazlar.

İradi davranırsanız, yıktırmama kararını verirseniz, herkes sizin yanınızda olur. Örgütlülüğünüze güvenin. Merak etmeyin biz hukuki her şeyi sizin için yaparız yeter ki siz evlerinizi yıktırmama kararlılığında olun.

Bizde bizin çocuklarınızız, sizin içinizden çıktık. Günü geldiğinde sizlerle beraber dozerlerin önüne yatmasınıda biliriz. Bu mahallenin tarihi var. Hüsnü İşeriler Sevcan Yavuzlar var. Bunları asla unutmamalıyız.

Bizi vareden onlardır. Bu mahalle örgütlü bir mahalledir. Biz istersek bu saldırıyıda durdururuz. Küçükarmutlu bunun gibi saldırıları daha öncede durdurdu.' dedi.

Bir hafta sonra Pazar günü saat 20.00'de yapılacak toplantıya herkesin komşularına, çevresindekilere de haber vererek daha da kalabalık gelmesi çağrısı yapılarak toplantı bitirildi.
22.30'da sona eren toplantıya yaklaşık 500 kişi katıldı.


Hiç yorum yok: